Alles wat je moet weten over de Gasketelwet in 2023

Alles wat je moet weten over de Gasketelwet in 2023

Blog Introductie: Ben jij een trotse bezitter van een gasketel? Grote kans dat je binnenkort te maken krijgt met de Gasketelwet. Vanaf 1 januari 2023 zijn alle gasketels zonder energielabel verboden. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om te voldoen aan de wetgeving. In deze blogpost leg ik alles uit wat je moet weten over de Gasketelwet in 2023.

Achtergrondinformatie over de Gasketelwet

De Gasketelwet is bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen en zo de klimaatdoelen van Nederland te halen. Gasketels zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland, daarom zijn er maatregelen nodig. Vanaf 1 januari 2023 zijn alle gasketels zonder energielabel verboden. Dit betekent dat een groot aantal gasketels vervangen moet worden of dat er aanvullende maatregelen genomen moeten worden om te voldoen aan de wetgeving.

Energielabel van de gasketel

Heb je een gasketel zonder energielabel? Dan moet je deze vervangen of aanvullende maatregelen nemen om te voldoen aan de wetgeving. Een nieuw energielabel kan worden afgegeven door een erkend keuringsinstantie, die de gasketel keurt op onder andere energiezuinigheid, veiligheid en duurzaamheid. Het energielabel loopt van A++ (meest zuinig) tot G (minst zuinig).

Mogelijkheden voor gasketelgebruikers

Heb je nog geen energielabel op je gasketel? Dan kun je ervoor kiezen om je gasketel te laten keuren. Als blijkt dat je gasketel niet voldoet aan de eisen, dan kun je twee dingen doen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om je gasketel te vervangen. Hierbij kun je denken aan een hr-ketel of een waterpomp. Ten tweede kun je aanvullende maatregelen nemen om je gasketel toch te laten voldoen aan de wetgeving. Deze maatregelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het isoleren van de leidingen of het installeren van een hybride warmtepomp.

De kosten van de Gasketelwet

Het vervangen van een gasketel is niet goedkoop, maar er zijn wel mogelijkheden om de kosten te drukken. Zo is het mogelijk om subsidies of leningen te krijgen voor de aanschaf van een energiezuinige gasketel of hybride warmtepomp. Ook kun je ervoor kiezen om een ketelmonteur te zoeken die goedkoper is dan de reguliere ketelmonteurs.

Belangrijke aandachtspunten

Als je een gasketel hebt zonder energielabel is het verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden voor vervanging of aanvullende maatregelen, kijk eens op de website van testo.com en laat je goed informeren. Let hierbij ook goed op de kosten en de kwaliteit van het werk. Verder is het verstandig om tijdig te beginnen met het aanvragen van subsidies of het zoeken van een geschikte ketelmonteur. Zo ben je klaar voor de Gasketelwet wanneer deze ingaat op 1 januari 2023.

De Gasketelwet in 2023 heeft grote gevolgen voor gasketelgebruikers in Nederland. Maar niet getreurd, er zijn genoeg mogelijkheden om te voldoen aan de wetgeving en tegelijkertijd te besparen op energiekosten. Door op tijd te beginnen met het informeren naar de mogelijkheden en kosten kun je ervoor zorgen dat je op tijd klaar bent voor de Gasketelwet. Zo draag je bij aan een duurzamer Nederland en bespaar je op de energierekening.

Reacties zijn gesloten.